Apartmani   
Smiljanić
  O Tribunju Apartmani Slike Gdje smo? Cjenik Kontakt  

TRIBUNJ, naselje i luka na malom poluotoku, 2 km zapadno od Vodica; 1333 stanovnika. Gospodarska je osnova poljodjelstvo, ribarstvo i turizam. Izvorni ambijent staroga dalmatinskoga naselja, čistoća mora - prema stalnim mjerenjima možda najčistije na Jadranu, bogatstvo morske flore i faune čine tribunjsko more pogodnim za kupanje i podvodni safari. Mogućnost sporta i rekreacije: tenis, boćanje, mali nogomet; škole jedrenja i ronjenja. Posebnost mjesta je najbrojnija ribarska flota u srednjoj Dalmaciji; kada se ribari vrate s mora, tribunjska riva postaje izlogom svježe ribe i rakova, što pridonosi posebnom ugođaju. U sezoni se organiziraju tradicionalne fešte, Tribunjska i Ribarska noć. Posebno se slave blagdani Velike Gospe (15. kolovoza) i sv. Nikole (6. prosinca).


Crkva u Tribunju

Povijest
Naselje, prvobitno na otoku, osnovali su u XVI. st. bjegunci iz susjednih sela na kopnu. Sačuvani su neznatni ostaci obrambenog zida izgrađena za venecijanske vladavine. U starom naselju Jurjevgrad ostaci srednjovjekovnog utvrđenja i crkva sv. Nikole iz 1452. Istočno od sela također srednjovjekovna crkvica. Živjeti i raditi u Tribunju u 20 st. bilo je vezano uz ribarenje. Danas, je preostalo samo nekoliko brodova od nekadašnje velike flote i Tribunj trenutno profitira na turizmu i njegovim ljetnim gostima.

Utrka magaraca
Prvog tjedna u kolovozu vrijeme je rezervirano za tradicionalnu utrku magaraca (tovara) u Tribunju. Svake godine ovaj tradicionalan događaj i feštu pohodi vise od 10 000 ljudi, koji uživaju u tradicionalnim jelima i picu, živoj glazbi i dr.


Nacionalni parkovi
U blizini Tribunja nalaze se i slijedeći nacionalni parkovi:
- NP Krka
- NP Kornati
- NP Plitvička jezera

Za povećanje kliknite na željenu sliku !


  All rights reserved. Apartmani Smiljanić 2005.